+90 216 685 10 60
info@peridentklinik.com

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma (Bleaching) yapısal olarak veya dış etkenlerle renkleri değişmiş, koyulaşmış dişlerin özel beyazlatma jelleri uygulandıktan sonra yoğun LED ışık kaynağı ile aktive edilerek renklerinin birkaç ton açılması işlemidir. Kozmetik bir işlemdir. Dişlerin rengi doğuştan koyu olabilir. Çocuklukta kullanılan ilaçlar veya dişlerin gelişimi esnasında geçirilen hastalıklar dişlerin rengini değiştirebilir. Dişler zamanla yetersiz ağız bakımı veya sigara, çay, kahve, gibi renkli yiyecek ve içeceklerin fazla tüketilmesi gibi nedenlerden dolayı sararır, grileşir, bakımsız ve kirli bir görünüme sahip olur. Diş Beyazlatma işlemi diştaşı temizliği yapılmış ve sağlıklı dişetleri olan ağızlara yapılır.

adece ön dişlere yapılan bir uygulama olup, dişlere “zarar vermez”. Beyazlatma uygulanacak olan dişlerin yapısına göre seans miktarı (1-3 kez) değişir ve istenilen sonuç alınana kadar tekrarlanır. Her bir seans 30-60 dak. sürer. Ofis ortamında yapılan işleme ek olarak evde kullanım için de özel beyazlatma plakları ve ilaçları hastaya verilir.

Diş beyazlatmanın yan etkileri var mıdır ?

Vücudumuzdaki dokuları etkileyen işlemlerin tümünde olduğu gibi diş beyazlatmada da elbette yan etkilerle karşılaşmamız mümkündür ve bu yan etkilerin derecesi; uygulama pratiğine ve dişin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Tedavi sonrasında karşı karşıya kalabileceğimiz en temel yan etki; sıcak, soğuk, tatlı ve ekşi besinlerin tüketilmesi ile ortaya çıkan hassasiyettir. Sızlama şeklinde kendini belli eden bu hassasiyetin minimum düzeye indirgenmesi amacıyla tedavi sonrasında koruyucu jel kullanılarak önlem alınır.

Bleaching yani diş beyazlatma sonrasında karşılaşabileceğimiz yan etkilere erken dönemde önlem alabilmek adına uzman diş hekimlerimiz ile sürekli iletişim kalarak tedavi sonrası kontrolleri aksatmamanız önemlidir.

Diş beyazlatmanın etkisi kalıcı mıdır ?

Etkileyici bir gülüş hiç şüphesiz özgüvenimiz artırır ve diş beyazlatmanın temel amacı da bembeyaz dişler ile atacağımız keyifli kahkahalara parlak bir görünüm katmaktır. Elbette bu görünümün kalıcı olmasını isteriz ve estetik diş hekimliğinin önemli bir alanı olan diş beyazlatmada gelişen teknoloji ile tedavinin birlikte kalıcılık süresi artmaya başlamıştır.

Dişin yapısına, hastanın beslenme alışkanlıklarına ve uygulama yetkinliğine bağlı olarak diş beyazlatma tedavisinin etki süresi değişkenlik gösterse de, dişlerde ortalama 2 yıl boyunca belirgin bir beyazlığın devam ettiğini söyleyebiliriz.

Burada altını çizmemiz gereken nokta; beyazlatmanın kalıcılığını artırmak adına işlem sonrasında 2-3 gün boyunca renk değişimine neden olabilecek (sigara, çay, kahve vb.) besin gruplarından uzak durulması ve hekim tavsiyelerine mutlak surette uyulması gerektiğidir.

Diş beyazlatma sonrasında nelere dikkat edilmeli ?

Bleaching (diş beyazlatma) sonrasında dikkat edeceğimiz birkaç temel nokta; gerek beyazlatmanın etki süresinin yani kalıcılık yönünün artmasında gerekse de uygulama sonrası görülmesi muhtemel yan etkilerin minimize edilmesinde çok önemlidir. Tedavi sonrasında dikkat etmemiz gereken en önemli noktanın ise hekim kontrol ve iletişim sürecinin aksatılmaması olduğunun da altını çizmemiz gerekir.

Diş beyazlatma tedavisi sonrasında;

  • Çok soğuk, sıcak, tatlı ve ekşi besin gruplarının tüketiminden vazgeçilmesi.
  • Beyazlatıcı etkiyi engelleyebilecek çay, kahve, sigara, şarap, kuru meyve, şekerleme ve çikolata besinlerinden uzak durulması.
  • Diş etlerinde oluşabilecek hassasiyetlerden etkilenmemek adına diş fırçalama esnasında yumuşak uçlu bir fırça tercih edilmesi.
  • Günde en az iki kez fırçalamamız gereken dişlerimizde aşındırıcı etkiye sahip olmayan bir diş macunu kullanılması.(Diş macunu tercihinde hekim tavsiyesi dikkate alınabilir.)

önlemlerini almamız, tedavi başarısını ve kalıcılık düzeyini olumlu yönde etkileyecektir.